Destination Kyiv [11]: Norma John, Finland

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Finland.

Vorig jaar vierde Finland zijn vijftigste deelname aan het Eurovisie Songfestival. In die vijftig jaar haalde het land slechts elf keer de top 10, waarvan tien keer voor 1990. Toen deden er circa twintig landen of minder mee. In 2006 was het wel raak, toen Lordi de Europese kijker overtuigde met "Hard Rock Hallelujah". De afgelopen twee jaar kon Finland geen finale halen. De druk is dus hoog voor Norma John. Het duo brengt in Oekraïne het nummer "Blackbird".

Norma John is een relatief nieuw gegeven in de Finse muziekwereld, maar de twee leden zijn geen onbekenden voor het volk én voor elkaar. Leena Tirronen (32) en Lasse Piirainen (34) zijn al lang vrienden en werken ook al een hele tijd samen. Leena raakte bekend toen ze derde werd in de Finse versie van X Factor. In 2010 kreeg ze een contract bij Sony Music en bracht ze als Leena Ihmemaassa enkele singels uit. Haar album, dat dezelfde titel had als naam, kwam op het einde van datzelfde jaar uit. Een kleine twee jaar later eindigde het contract en verdween Leena uit de picture.

Lasse Piirainen ging naar een muziekschool in het noorden van Finland vooraleer hij verhuisde naar Helsinki om professionele muziekstudies aan te vangen. In 2007 deed hij met als lid van de groep van Anna Abreu mee aan Idool, om daar tweede te eindigen. Naast muzikant is hij ook presentator. Zo is hij nu aan de slag als gezicht voor het programma BumtsiBum op MTV3. Dat is vergelijkbaar met Sing That Song op Eén. Vorig jaar creëerden Leena en Lasse het duo Norma John.


Het kersverse Norma John schreef zich al meteen in voor Uuden Musiikin Kilpailu 2017, de nationale voorronde van Finland. Tegen hun eigen verwachtingen in, werden Leena en Lasse uitgenodigd door de omroep voor een gesprek. Ze werden door YLE gekozen als één van de tien finalisten met "Blackbird", een zwarte ballade. Tijdens de finale op 28 februari versloegen ze de andere kandidaten, waaronder de zanger van de cultsong "Ding Dong Song (You Touch My Tralala)", en gaan de twee naar Kiev.

In Kiev zal Norma John moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Finland zal aantreden als zevende in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.