SBU bant Russische kandidate op Oekraïens grondgebied. [UPDATE]

De Russische zangeres Julia Samoylova mag niet deelnemen van de Oekraïense veiligheidsdiensten SBU aan het Eurovisie Songfestival 2017. Dat heeft het lokale persagentschap Interfax vanmiddag meegedeeld en is razendsnel door alle Europese media (BBC, SVT, VRT) opgevangen Ze mag zich de komende drie jaar niet op Oekraïens grondgebied begeven. "De beslissing werd genomen op basis van verkregen informatie die de wetten van Oekraïne schenden" zegt een zegsman van de instantie.

Julia Samoylova zong enkele jaren geleden op een festival op de Krim, een Oekraïens schiereiland dat sinds 2014 geannexeerd is door Rusland. Oekraïne straft al langer artiesten die optreden op de Krim. Zo zijn er al 140 artiesten die op een zwarte lijst staan. Een officiële reactie van de Oekraïense openbare omroep UA:PBC en de Russische omroep C1R is er nog niet. Ook de EBU heeft nog niets laten weten.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitelandse Zaken heeft al wel gereageerd. Ze noemen de beslissing "cynisch en onmenselijk" tegenover de zangeres en de natie. Het land dreigt om deze en komende festivals te boycotten als de EBU geen maatregelen neemt. Normaal gezien moest Samoylova deelnemen aan de tweede halve finale van het festival op 11 mei aanstaande.

[UPDATE 15:30] De European Broadcasting Union heeft gereageerd op het nieuws. "We respecteren de lokale wetten, maar in deze beslissing zijn we zwaar teleurgesteld. Het gaat in tegen de geest van het festival, Wij gaan in overleg met de nodige instanties om alle artiesten de laten optreden op het Eurovisie Songfestival 2017 in Kiev" staat er te lezen op de officiële website van het festival.

[UPDATE 17:57] Zowel RTR als C1R (die werken zoals de VRT en RTBF met een wisselsysteem) hebben teleurgesteld gereageerd. Beide zenders vertellen dat Samoylova in 2018 de Russen zal mogen vertegenwoordigen mocht het tot een definitieve uitsluiting komen. Daarmee spreken ze de boycot van het ministerie tegen.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.