Destination Kyiv [16]: Brendan Murray, Ierland

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Ierland.

De Zweden mogen dan weer gevaarlijk dichtbij komen met zes overwinning, maar Ierland blijft nog altijd recordhouder qua overwinningen op het Eurovisie Songfestival. Zeven keer kon het land de meeste punten opstrijken: in 1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994 en 1996. De laatste jaren is het land zijn weg kwijt. In 2013 eindigde het laatste en de jaren daarna haalde Ierland geen finale. Benieuwd of Brendan Murray dit wel gaat lukken in 2017 met "Dying To Try".

Brendan Murray is geboren in Galway, een stad aan de westkust van Ierland. Op 16 november 1996 zag hij het levenslicht. Tijdens zijn puberjaren zong hij al een beetje en leerde hij zichzelf gitaar spelen. Hij speelde ook wat muziek op zijn school, maar het was pas op zijn zeventiende dat hij ook nationaal kon doorbreken. Louis Walsh, bekend van de Britse X Factor en zelf een Ier, hield audities om een nieuw muziekproject te starten. Brendan was één van de zes gelukkigen en mocht mee starten als lid van HomeTown, de nieuwste Ierse boysband. Murray was het jongste lid van de groep.

HomeTown maakte een mooie start. Hun debuutsingle "Where I Belong" werd de snelst verkopende single van een debutant en ook één van de bestverkopende singles in 2014. Het werd een nummer 1-hit, net zoals "Cry for Help" in 2015. Dat jaar kwam ook het album "HomeTown" uit, dat wist te pieken op vier in de albumchart. Eind 2016 kondigde de groep een tijdelijke break aan zodat alle leden zich konden focussen op individuele projecten.


Het individuele project van Brendan Murray werd al snel duidelijk. Op 16 december werd hij tijdens The Late Late Show aangekondigd als Ierse kandidaat voor het Eurovisie Songfestival 2017. De omroep had Louis Walsh aangeduid om de selectiecommissie te leiden en kwam op zijn eigen poulin uit. Meteen werden componisten en tekstschrijvers uitgenodigd om inzendingen in te sturen naar RTÉ. Op 10 maart kwam ook zijn inzending naar buiten: "Dying To Try".

In Kiev zal Brendan Murray moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Ierland zal aantreden als negende in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.