Destination Kyiv [17]: Svala, IJsland

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is IJsland.

Omdat IJsland zo afgelegen ligt van de rest van Europa, kon het pas in 1986 als laatste Scandinavische land debuteren op het Eurovisie Songfestival. Een overwinning zat er nog niet in voor het land van 333.000 inwoners. In 1999 en 2009 waren ze er wel dichtbij, dankzij de tweede plaatsen van respectievelijk Selma en Yohanna. Zowel in 2015 als 2016 stond IJsland niet in de finale. Svala krijgt de zware last op haar schouders om het land met "Paper" terug de finale in te loodsen.

Svala Björgvinsdóttir werd geboren op 8 februari 1977 in de IJslandse hoofdstad Reykjavík. De 40-jarige zangeres heeft al een rijkelijke carrière achter de rug. Als kind en tiener mag ze optreden met haar vader Björgvin Halldórsson. Die zou IJsland gaan vertegenwoordigen in 1995 op het Eurovisie Songfestival in Dublin. Als 16-jarige begon ze met zingen in de band Scope, die enkele hits had in IJsland en in de Britse underground. In 2001 had Svala solo een hitje met "The Real Me" in de Verenigde Staten. Ze zou daar ook een tijdje wonen om aan haar carrière te werken.

Ze nam de artiestennaam Kali aan en begon in 2006 met de groep Steed Lord. Het werd al snel een succes in eigen land, maar ook het buitenland had oog voor de muziek van de groep. Het werd onder andere gebruikt in Amerikaanse shows zoals Keeping Up With The Kardashians en So You Think You Can Dance. Het eerste album van de groep ('The Prophecy Part 1) kwam uit in 2012. In 2015 was Svala één van de coaches in de IJslandse versie van The Voice.


Dit jaar werd er opnieuw geopteerd door Söngvakeppnin als nationale selectie. Tijdens de halve finales moesten de kandidaten hun inzendingen verplicht in het IJslands zingen. De kandidaten die zich konden plaatsen voor de finale kregen wel taalvrijheid. Ze kozen bijna allemaal voor het Engels, dus ook Svala. In de halve finales zong ze nog "Ég veit það", terwijl dat in de fianle "Paper" werd. Ze won die finale ook op 11 maart.

In Kiev zal Svala moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. IJsland zal aantreden als dertiende in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.