Destination Kyiv [20]: Jacques Houdek, Kroatië

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Kroatië.

Kroatië debuteerde in 1993 als soevereine staat. Echter had het in 1989 al eens gewonnen, als onderdeel van Joegoslavië. Daardoor kwam het festival van 1990 in Zagreb terecht. Zelfstandig winnen deed het nog nooit. In 1995 en 1999 eindigde het land vierde. In 2014 en 2015 bleef het land weg door financiële problemen en tegenvallende resultaten Vorig jaar keerde het land succesvol terug met een plek in de finale. Het is nu aan Jacques Houdek om met "My Friend" dat succes voort te zetten.

Op 14 april 1981 zag Željko Houdek het levenslicht. Al jaar en dag is de zanger uit Velika Gorica bekend als Jacques Houdek. Als tiener volgde hij veel muzieklessen en mocht hij zingen op evenementen in Duitsland, Frankrijk en Italië. Begin deze eeuw begon ook zijn Kroatische carrière, wanneer hij mee mag doen aan de Kroatische voorrondes voor het Eurovisie Songfestival. Hij deed mee in 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 en 2011 aan de voorrondes. Pas bij zijn laatste poging was hij heel dichtbij en eindigde hij tweede in Dora 2011. Enkel Daria Kinzer moest hij laten voorgaan.

Hij kon al tien albums maken in zijn carrière. Hij probeerde het ook in het Verenigd Koninkrijk door auditie te doen voor X Factor. Zijn avontuur kon niet doorgaan omdat hij geen werkvergunning kreeg. In 2015 werd hij coach in de Kroatische versie van The Voice (ook zijn bijnaam in het land). Hij kon Nina Kraljić aan de overwinning brengen in het eerste seizoen. Zij ging vorig jaar voor Kroatië naar het Eurovisie Songfestival 2016.


Dit jaar werd Jacques Houdek intern gekozen door HRT om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2017 in Kiev. Hij noemde het nummer bij zijn bekendmaking 'enorm interessant' en het zou opvallen. Op 2 maart werd het nummer voor Kroatië bekendgemaakt tijdens een radioprogramma: "My Friend". Het combineert pop en opera, hoog en laag en Engels en Italiaans in één nummer.

In Kiev zal Jacques Houdek moeten aantreden in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op donderdag 11 mei. Kroatië zal aantreden als elfde in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.