Destination Kyiv [25]: SunStroke Project, Moldavië

In Kiev verschijnen er 42 landen aan de start van het Eurovisie Songfestival 2017. Al deze landen hopen om de glazen trofee mee naar huis te nemen op 13 mei. Eén van de landen is Moldavië.

Het debuut van Moldavië werd opvallend gemaakt door Zdob şi Zdub in Kiev, nu twaalf jaar geleden. Met een trommelde grootmoeder eindigde het land zesde, wat tot op heden hun beste resultaat is op het festival. In 2007 eindigde het nog eens tiende en in 2011 en 2012 kwamen ze enkele punten te kort om de top 10 te bereiken. Sinds 2014 heeft Moldavië geen finale meer gehaald. Aan SunStroke Project de taak om met "Hey Mamma" wel nog eens een ticket naar de finale te scoren.

SunStroke Project ontstond in 2007. Het waren Anton Ragoza en Sergey Stepanov die toen als duo begonnen met hun project. Ze speelden toen in het militaire orkest met respectievelijk de viool en saxofoon. In 2009 trokken ze Pasha Parfeny (Moldavië 2012) aan om deel te nemen aan de nationale preselectie. De groep eindigde derde met "No Crime". Parfeny verliet later dat jaar de groep en Sergei Yalovitsky kwam in de plaats. Het zijn Anton (30), Sergey (32) en Sergei (30) die nu ook de huidige bezetting vormen van de groep. Ze zijn al jaren een begrip in Moldavië.

In 2010 won de groep samen met zangeres Olia Tira de nationale voorrondes met "Run Away" en mochten zo naar Oslo. Met een plek buiten de top 20 in de finale wisten ze geen potten te breken, maar hadden ze wel een cult hit met Aton als 'Epic Sax Guy' op YouTube. Hij werd ongeveer al zo'n 75 miljoen keer bekeken. De groep probeerde het nog eens met Olia Tira in 2012, maar haalde de selectie hit. Sunstroke Project eindigde in 2015 dan weer derde met "Day After Day" (samen met DJ Michael Ra) in de voorrondes voor Wenen.


Lang werd er getwijfeld door de omroep of er een nationale selectie zou komen in 2017 door geldgebrek. TRM vond toch een sponsor en organiseerde O Melodie Pentru Europa in februari. SunStroke Project schreef zich in voor de audities. De groep plaatste zich voor de halve finales en bijgevolg ook voor de finlae. Het werd daar gelijkstand met een traditionele groep, maar de televoting had overmacht. Op 25 februari werden ze aangeduid als winnaar met "Hey Mamma". Ze gingen daarna op tournee in o.a. Litouwen en Roemenië.

In Kiev zal SunStroke Project moeten aantreden in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017. Die zal gehouden worden op dinsdag 9 mei. Moldavië zal aantreden als twaalfde in de show.

Populaire posts van deze blog

Vanavond bekendmaking Belgische artiest.

Gezondheidstoestand Salavor Sobral zorgwekkend.