Kiev Live: Naviband vliegt door eerste repetitie.

Wit-Rusland mag als eerste aan de bak na de lunch. Het land komt met een primeur en brengt voor het eerst een inzending in de eigen landstaal. Daarom zal de commentaar volgens week op de televisie voor het eerst ook in het Wit-Russisch gegeven worden en niet zoals altijd in het Russisch. De ruime meerderheid heeft Russisch als hoofdtaal, terwijl eentiende slechts Wit-Russisch het vaakst spreekt. Genoeg educatie! Naviband, een olijk duo uit Minsk, brengt op een al even vrolijke manier “Story Of My Life”. Enkel de titel is in het Engels omdat “Historyja majho žyccia” nogal moeilijk uit te spreken is.

De namiddag begon met technische problemen. "No TV signal" kwam er op de schermen in het perscentrum en een kwartier na de oorspronkelijke start kregen we voor de eerste keer iets te zien.

Wit-Rusland brengt een vrolijke act. Ze staan samen op podium in een soort van boot met motoren die een beetje beweegt. Op de LED-vloer zie je allerlei aparte vormpjes in verschillende kleuren die we het beste kunnen omschrijven als doekjes, maar mee waaien met de stroom mee. De achtergrond is donkerblauw met een sterrenhemel. Ze vliegen langs gouden silhouetten van gebouwen. Uiteindelijk zie je een grote blauw bol, alsof het lijkt dat ze van de aarde zijn opgestegen. Er komen ook subtiele vuurwerkgeisers en rook aan te pas.

De outfit van Ksienija en Arciom. Zij heeft een witte jurk aan met allemaal glinstertjes en diamantjes aan. Deze zitten ook in het haar van Ksienija. Zanger Arciom heeft een witte shirt en broek aan met een donker vestje over. Hij bespeelt ook de gitaar tijdens het nummer.

Ze worden voor hun zang flink bijgestaan achter de schermen door een achtergrondkoortje. Ze komen nu namelijk niet in de buurt van de beste stemmen op dit festival en dit nummer heeft heel wat energie. Hulp is dus meer dan welkom.

Wit-Rusland probeert altijd de scoren met hun setting. Zo hadden ze in het verleden al halfnaakte zangers en wolven op het podium. Dit jaar doen ze het oké, maar we hadden iets anders verwacht. Naviband heeft het ongeluk om vlak voor topfavoriet Bulgarije te komen. Het is moeilijk te voorspellen wat dit gaat doen.Meer over Naviband kan je lezen in Destination Kyiv. De volgende repetitie van Wit-Rusland staat gepland op zaterdagmiddag om 13:20 onze tijd. Wit-Rusland zal als zesde optreden in de tweede halve finale.

(Photo: Thomas Hanses)

Populaire posts van deze blog

Eurovisão 2018 [4]: Bulgarije niet meer op deelnemerslijst.

Eurovisão 2018 [3]: "Lissabon is geen zekerheid"